Évente 6,5 millió tonna szén-dioxiddal kevesebb kerülhet a légkörbe a dubaji Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Parknak köszönhetően.

A dubaji villamos energiával foglalkozó hatóság szerint 2030-ra már 5 GW energiát fog termelni a Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park, ami a világ legnagyobb, egybefüggő napelemparkja. A farm azon projektek szerves része, melyek azt tűzték ki célul, hogy Dubaj 2050-re az energiaszükségletének 100 százalékát megújuló forrásból fedezze.

A PV Magazine júliusban még arról írt, hogy a park költségvetését visszafoghatták. A friss költségvetési adatok szerint 3,27 milliárd dollárt, vagyis nagyjából 1360 milliárd forintot fordítanak a parkra, valamint két másik beruházási helyszínre a következő öt évben. A dubaji hatóság vezetője, Saeed Mohammed Al Tayer ugyanakkor nemrég arról beszélt, hogy a parkkal kapcsolatban továbbra is úgy számolnak, hogy 2030-ra éri el az 5 GW-ot.

A parkot egyébként úgy tervezték, hogy 2030-ig évente 6,5 millió tonnával csökkentse a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. A létesítményhez egy kutatás-fejlesztési központ is tartozik, ami a régió legnagyobbja.

A szakemberek szerint 2013-ban a projekt első ütemének elindításával megkezdődött a park üzemeltetése. A második ütem elindítására 2017 áprilisában került sor.

forrás: hvg.hu