Júliustól üzemelhet a portugál napelemfarm, amit az Alqueva-víztározóra telepítenek a szakemberek.

 

Hamarosan bekapcsolhatják Európa jelenlegi legnagyobb, úszó napelemfarmját – számolt be róla a Reuters. A tervek szerint a portugál áramszolgáltató, az Energias de Portugal (EDP) parkja júliustól 5 MWh energiát fog termelni. A farmot Nyugat-Európa legnagyobb mesterséges tavára, az Alqueva-tározóra telepítik.

Az EDP szerint a napelemekkel előállított áram harmadannyiba kerül, mint amennyiért ugyanezt a gázerőművekkel lehet előállítani.

Az erőmű mérete akkora, mint négy futballpálya, és összesen 12 ezer panelből épül fel. A tározóval megtermelt vízenergiával együtt összesen 7,5 GWh lesz a kapacitás, a megtermelt áramot a lítiumakkumulátorok tárolják el, ezek 2 GHw energiát tudnak elnyelni. Mindez 1500 háztartás ellátásához elegendő. Az építményt hajókkal vontatják a helyére.

Portugália azt tervezi, hogy csökkenti a fosszilis energiahordozóktól való függőségét, főleg azóta, hogy az ukrajnai háború miatt megugrottak az árak. Az ország jelenleg a földgáz 10 százalékát Oroszországtól kapja, az új úszó napelemfarm azonban csökkenteni fogja ezt a függőséget.

Ana Paula Marques, az EDP igazgatótanácsának tagja szerint a cél az, hogy 2030-ra 100 százalékban környezetbaráttá váljon a vállalat energiatermelése. Jelenleg a 25,6 GHw kapacitás 78 százaléka származik megújuló energiából.

A világ egyik legnagyobb úszó napelemfarmját 2021-ben hozták létre Szingapúrban. Az ország nyugati részén elterülő Tengeh víztározón létrehozott napelemfarm 122 ezer napelemből áll és 60 megawatt csúcsteljesítményre képes. A létesítmény évi 32 kilotonnával csökkentheti az ország szén-dioxid-kibocsátását, ez annyi, mintha hétezer gépkocsival kevesebb futna az utakon – közölte a létesítmény tulajdonosa, a Sembcorp vállalat és a szingapúri nemzeti vízművek.

forrás: hvg.hu