A napelemek annyi töltést adnak az akkumulátornak, hogy rövidebb napi ingázás során szinte sose kell külső töltést igénybe venni.

A Lightyear nevű holland vállalat bejelentette, hogy ősszel elkezdi gyártani a világ első, sorozatgyártott napelemekkel felszerelt elektromos autóját – írja a CNN. A cég ígérete szerint Európában az első példányokat akár már novemberben képesek lesznek leszállítani.

A Lightyear 0 nevű kocsinak íves napelemek lesznek a tetején, motorháztetőjén és csomagtartóján, ezekkel képes lesz akár menet közben, akár parkolás közben tölteni az akkumulátorait. A kocsi egy akkutöltéssel több, mint 600 kilométert lesz képes megtenni, a napelemek ehhez napi 70 kilométer hatótávot adnak. Ez összesen valamivel több, mint a Tesla 3-asok hatótávja.

A cég szerint egy óra a napon nagyjából 10 kilométernyi hatótávot biztosít a kocsinak. ez nem csak azt jelenti, hogy a hosszabb utakon ritkábban kell megállni tölteni és/vagy messzebbre lehet eljutni. Ha a tulajdonos napi ingázása nem több, mint 35 kilométer, akkor a napelemek nagyjából fedezik is a jármű fogyasztását. Egy olyan napos országban, mint Portugália vagy Spanyolország ilyen használat mellett a kocsi akár hét hónapig elvan külső töltés nélkül. Felhősebb országokban, mint mondjuk Hollandia kéthavonta kellhet töltőre dugni az autót.

forrás: hvg.hu