A tervek szerint olyan műholdakkal termeltetné meg az áramot Kína, amelyek a nap 24 órájában működnek; az energiát a földi vevőegységhez továbbítaná a rendszer.

A világ energiaszükségletének kielégítésére, valamint a károsanyag-kibocsátásának csökkentésére jó megoldást jelenthet, ha a napenergiával a világűrben termelünk áramot, majd azt lesugározzák a szerkezetek a Földre. Ezzel kapcsolatban már vannak igen konkrét elképzelések: a britek például egy naperőművet telepítenének a Föld köré, Kína pedig 36 ezer km magasba küldene egy ilyen szerkezetet.

Bár tervek vannak, ezek megvalósítása egyelőre még gyerekcipőben jár. Kína azonban egy lépéssel ismét közelebb került egy ilyen rendszer felállításához – írja az Interesting Engineering.

A Hszian Egyetem kutatói megépítették és tesztelték is azt a szerkezetet, ami a Földön gyűjtené be a világűrből sugárzott energiát. Az Omega-projekt (Orb-Shape Membrane Energy Gathering Array) során a 75 méter magas, acélból készült torony az egyetem területén épült meg, és olyan műholdakkal lesz összeköttetésben, amelyek a pályájuk miatt a hét minden napján, 24 órán keresztül képesek begyűjteni a napenergiát. Ezt aztán nagyfrekvenciás mikrohullám segítségével sugároznák le a Földre.

A tesztek szerint rövid távolságra – 55 méter – már sikerült továbbítani a mikrohullám segítségével az energiát. Mindez a projekt szempontjából biztató jel, ugyanakkor a szakemberek szerint még több évre van szükség ahhoz, hogy a technológia képes legyen működni. Addig még olyan problémákra kell megoldást találni, mint például, hogy az energianyaláb zavarhatja a kommunikációt, a légi közlekedést és a torony közelében élők életére is negatív hatással lehet.

forrás: hvg.hu