Hárommilliárd forinttal túllépték az előzetesen megállapított keretet a dél-dunántúli régióban beadott a napelemes pályázatoknál. Más régióban azonban maradt még bőven ki nem használt keret, ahonnan ki tudják pótolni.

Túllépték az előzetesen meghatározott keretösszeget a napelemes pályázatra benyújtott igényekkel a dél-dunántúli régióban – írja a Portfolio.hu. A lap szerint összesen 23,6 milliárd forint értékben futottak be pályázatok Baranya, Somogy és Tolna megyében, miközben a kiíró eredetileg 20,6 milliárd forintos kerettel számolt a térségben.

Ez azonban nem okoz gondot, mert más térségek pályázói nem töltötték ki a keretet. A lap ezeket az adatokat a hivatalos uniós pályázati oldal közelmúltban átalakított statisztikai aloldalából nyerte ki. Az idézett adatokból az is kiderül, hogy sehol máshol nem lépték túl az előzetesen becsült keretet, de volt olyan hely is – Budapest – ahol a keretösszeg alig negyede erejéig érkeztek be igények.

A lap a Technológiai és Ipari Minisztériumra hivatkozva arról is ír, hogy még zajlik a pályázatok értékelése, és majd ha ezzel végeztek, küldik ki az értesítéseket és kötik meg a szerződéseket.

Arra azonban készülniük kell a pályázóknak, hogy a fél éve beadott pályázatok esetében az általános drágulás miatt magasabbak lesznek a költségek az eredetileg kalkuláltnál, így aki elnyeri az állami (eredendően uniós) támogatást, az lehet, hogy kényelen lesz visszalépni, vagy saját zsebből, esetleg hitelből kipótolni a különbözetet – figyelmeztetett a lap, amely szerint több mint 43 ezer család várja a pályázatáról szóló döntést.

A magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv keretében tavaly október közepén kiírt, pályázat segítségével nagyobb részt napelemek telepítésére lehetett pályázni, kisebb részben napelemekkel kombinált hőszivattyús rendszerek kiépítésére, de energiaügyben jártas szakemberek korábban már figyelmeztettek a program esetleges buktatóira:

A pályázati kiírást azóta többször is módosították, legutóbb a választási kampány idején. A Portfolio most azt írja, hogy az eddig beérkezett igények alapján a második fordulóra körülbelül 50 milliárd forintos keret marad, de ez még változhat annak fényében, hogy a költségek emelkedése miatt hányan lépnek vissza.

forrás: hvg.hu