Nem véletlen, hogy nekiálltak a felülvizsgálatnak, március végéig el kell dönteniük, mikor és milyen ütemben vezetik ki a korlátozást, különben nem jön az uniós helyreállítási pénz. Jó eséllyel régiónként, fokozatosan oldják majd fel a csatlakozási tilalmat. 

Felülvizsgálják a napelemesek hálózati csatlakozását felfüggesztő múlt októberi döntést – írja a Világgazdaság az Energiaügyi Minisztériumra hivatkozva. A lap szerint a tárca “az érintett hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával” dolgozik a csatlakozás újbóli lehetővé tételén, és a témáról az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs következő ülésén is szó lesz. 

A tavalyi felfüggesztés mindenkit váratlanul ért, és csak tovább növelte az állami finanszírozású napelemes pályázat által eleve magas (csak erre 43 ezren pályáztak), majd a rezsicsökkentés részleges kivezetésével még inkább fokozódó érdeklődést a háztartások körében a napelemes rendszerek kiépítése iránt, ami – mint arról a múlt héten a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal illetékese beszámolt – rekordméretű bővülést hozott: 2022-ben 1052 MW-tal nőttek a hálózathoz csatlakozott megújuló kapacitások, és még további 100 ezer darab háztartási méretű kiserőmű csatlakozási engedélykérelmének zajlik a feldolgozása. 

Ez a hatalmas mennyiségű időjárásfüggő termelési kapacitás azonban nem várt terhet rótt az eredetileg nagy erőművek egyenletes teljesítményére szabott, és az utóbbi években nem az igények növekedésének megfelelő ütemben fejlesztett hazai hálózatra. A háztartási kiserőművek csatlakozási lehetőségét is a hálózati korlátok miatt függesztették fel határozatlan időre, és bár telepítésüket nem tiltották meg, a kiépítés megtérülését a távoli jövőbe tolták ki a lépéssel, bizonytalanságba taszítva az előtte a pályázattal is felpörgetett ágazatot. Egyébként ugyancsak a hálózati korlátok miatt hirdetett tavaly év elején 0 (nulla) szabad kapacitást a Mavir is az új, a háztartási méretűnél nagyobb megújuló erőművek számára. 

A kormány viszont nem csak saját jószántából vizsgálja felül a tavaly októberi döntést, ezt már csak amiatt is kénytelen megtenni, hogy hozzájusson a helyreállítási alap keretein belül az ország számára biztosított uniós forrásokhoz. Ezek folyósításának ugyanis egyik feltétele a sok közül, hogy legkésőbb jövő év végéig fel kell oldania a csatlakozási tilalmat, de addig is be kell vezetnie, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal félévente regionálisan felülvizsgálja ezt, és ahol rendelkezésre áll a megfelelő kapacitás, ott ennél hamarabb tegyék ismét lehetővé a csatlakozást, és erről idén március végéig dönteniük kell. 

A korlátozás felfüggesztésének – legalábbis helyi szinten – már idén meglenne az elvi lehetősége, hiszen a most felpörgő hálózati fejlesztések révén lesznek olyan területek, ahol a hálózat alkalmas lesz újabb megújuló kapacitások fogadására, csak az állami szabályozást kell ehhez hozzáigazítani.

 

forrás: hvg.hu