Az amerikai Terabase Energy nevű cég átszámítva mintegy 17 milliárd forintot kapott, hogy robotokkal építsen napelemfarmokat.

Újfajta módon építene hatalmas teljesítményű napelemfarmokat az amerikai Terabase Energy nevű startup cég. A vállalat automatizált módon, robotkarok segítségével végezné el a munkálatokat, így gyorsítva fel a napelemek telepítését. A megoldás Bill Gatesnek is megtetszett.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint a Microsoft társalapítója Breakthrough Energy Ventures nevű, az éghajlatváltozással kapcsolatos megoldásokkal foglalkozó kockázatitőke-befektető cég 44 millió dollárt – mostani árfolyamon mintegy 16,9 milliárd forintot – fektetett a Terabase-be. A befektetési alap mögött többek között Bill Gates áll.

A Terabase szerint az automatizált robotkarok a nap 24 órájában, a hét minden napján képesek dolgozni, így folyamatosan szerelik fel a paneleket az azokat tartó vázakra. Ez nemcsak felgyorsítja a telepítési folyamatot, de csökkenti az építési költséget is.

forrás: hvg.hu