Még mindig nem folyósította az állam a 2021-es napelem-pályázat első körében nyertes családoknak a 100 százalékos támogatást, akiknek így idén már biztosan nem tud elkészülni a napelemes rendszere.

Az állam az uniós helyreállítási alapból tervezte finanszírozni a lakossági napelemes rendszerek kiépítését, de ehhez a pénzhez egyelőre nem jut hozzá Magyarország az RTL Híradó riportja szerint. Orbán Viktor miniszterelnök korábban viszont azt ígérte, hogy a már betervezett programokat a központi költségvetésből kifizetik, eddig mégsem kapták meg a nyertesek, illetve a velük szerződésben álló kivitelezők az állami támogatást.

40 százalékkal megnőtt a költsége a napelemes rendszereknek, főként a dollár árfolyamának meredek emelkedése miatt – mondta az RTL-nek Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. Az árkülönbözetet a nyerteseknek kell állniuk, az állam ugyanis nem kárpótolja az érintetteket.

A híradónak egy borsodi pályázati nyertes megjegyezte: remélte, hogy idén télen már korszerű energiával fűtheti az otthonát, de helyette most fával fűt, mert a beruházásra készülve a földgázt nyáron kiköttette.

forrás: hvg.hu